dijous, 23 de febrer del 2012

PRIMERES IMPRESSIONS A LA MOTXILLA


PRIMERES IMPRESSIONS A LA MOTXILLA

OBJECTIUS
  1. Fer emergir creences i contrastar-les
  2. Fer-se conscient dels diferents rols d’un mestre i la necessitat de formar-se en tots ells.
CONTINGUTS
  1. El paper del professorat
2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.
AGRUPAMENT
Individual
LLIURAMENT
23 de febrer

QUIN TIPUS DE MESTRE VULL SER?
A partir d’una pluja d’idees, recull els trets que identifiquen un mestre ideal per a tu.

Per jo un mestre ideal és un mestre:

-       Que sapi escoltar els infants
-       Que respecti el ritme de cadascun d’ells
-       Que potencii l’autonomia dels infants
-       Que els proporcioni seguretat
-       Que els ajudi i els guiï en tot el que necessitin
-       Que crea un vincle afectiu amb cadascun dels infants
-       Que és capaç d’acceptar els seus errors i rectificar-los
-       Que avalua el procés, no només el resultat
-       Que té en compte les capacitats de cadascun dels infants i els ajuda a desenvolupar-les
-       Que interactua amb les famílies i els transmet la informació de manera correcta
-       Que accepta crítiques
-       Que disfruta fent la seva feina
-       Que sap treballar en equip
-       Que fa que els infants aprenguin a través de la seva experiència
-       ...
En resum, per jo un mestre és aquella persona que ES SENT GRAN, APRENENT DELS MÉS PETITS!!
Aquesta frase, és una frase que he extret d’un power point que em vàren enviar fa molt temps i que m’agradaria compartir amb vosaltres, ja que fa referència als mestres d’educació infantil.


És diferent el perfil d’un mestre de l’etapa 0-3 que d’un de l’etapa 3-6? En què és diferent? En què és semblant? Identifica els trets característics de cada un d’ells, en cas que sigui diferent.

Jo penso que tant un metre de 0-3 com un de 3-6 han de tenir exactament les mateixes característiques, ja que al cap i a la fi, encara que treballin amb infants d’edats diferents, no deixen de ser infants, i elles no deixen de ser mestres. De totes maneres penso que en realitat en alguns aspectes no és així, ja que hi ha algunes coses que canvien, encara que n’hi ha d’altres que es mantenen.
Penso que tant els mestres de primer cicle com els de segon cicle, tenen en compte el ritme de cada infant, intenten potenciar la seva autonomia, els atenen de manera individualitzada si é necessari; són capaces d’escoltar als infants i fer-los participar de les activitats, etc.
Però la diferència més gran que i trobo entre les mestres de 0-3 i les de 3-6 és la e la relació amb les famílies. Penso que a primer cicle es cuida molt aquesta relació i es fan moltes coses per alimentar-la; en canvi a segon cicle, això ja no és igual. Moltes vegades a l’hora de les entrades, els infants de segon cicle queden a l’entrada de l’escola amb una mestra que no és la seva tutora, i quan ja hi són tots se’n van cap a l’aula; això impossibilita una relació directa entre els pares i mares amb la mestra, i per tant penso que és un punt que s’haurien de repensar moltes escoles.
A primer cicle els pares entren a les aules i poden veure tot el que es va fent durant el curs i tot el que hi tenim dins l’aula. El fet de que a segon cicle no deixin els infants dins l’aula, sinó que a la majoria de les escoles ho facin a l’entrada, no deixa que els pares puguin veure la classe del seu fill, i per tant queden una mica més distanciats. Penso que és un punt a millorar.  


Quin tipus de mestre hi havia a l’aula on vas realitzar les teves pràctiques de Cicle Formatiu? Semblances i diferències entre el perfil de mestre ideal que has definit i el que vas veure

La meva tutora de pràctiques em va agradar moltíssim i vaig aprendre molt d’ella, ja que fa anys que treballa com a educadora i té molta experiència. Es nota que fa la seva feina per vocació, sempre es mostra atenta amb els infants, els escolta, els proporciona seguretat, fa que siguin de cada vegada més autònoms i és molt propera a ells. Sempre està motivada amb la seva feina i es nota que disfruta de fer-la; la seva relació amb les famílies sempre la vaig veure molt positiva, ja que sap transmetre tota la informació necessària sense ferir els sentiments de ningú.
Entre el perfil de mestre ideal que he definit abans, i el de la meva tutora de pràctiques tot són semblances, no hi ha diferències, ja que per jo ella va ser una mestra de la que vaig seguir i segueixo l’exemple.
És una mestra que sap escoltar els infants i els proporciona seguretat; respecta el ritme de cadascun d’ells i potencia al màxim la seva autonomia sempre ajudant-los i guiant-los en tot el que necessiten. Amb ella els infants tenen molta facilitat per crear un vincle afectiu, ja que és molt atenta, molt dolça. Sempre té en compte les capacitats de cada infant i els ajuda a desenvolupar-les; té facilitat per transmetre a les famílies la informació necessària i de manera correcte. A més sempre està oberta a noves propostes, accepta crítiques i sap treballar en equip.

Quin tipus de mestre vols ser?

Quan vaig acabar les pràctiques, el primer que li vaig dir a la meva tutora de pràctiques va ser: Quan faixi feina, vull arribar a ser una mestra com tu!
Sincerament, m’encantaria poder ser un mestra com va ser ella, seguir els seus passos i el seu exemple. Crec que si faig això seré una molt bona mestra.
Per tant m’agradaria ser una mestra que disfruta de la seva feina, i transmet aquest sentiment als infants i les famílies, i fins i tot a les demés companyes de feina. Una mestra que escolta als infants i que estableix un vincle tant fort amb ells que quan s’acaba el curs fa que et caiguin aquelles llàgrimes; una mestra empàtica, que sàpiga treballar en equip, que sempre tingui en compte que els infants són els protagonistes de l’aprenentatge i que per aprendre han d’experimentar, tocar, jugar, mirar, equivocar-se, etc. També m’agradaria ser una mestra oberta a totes les propostes que se’m puguin fer, i amb moltes idees per tal de desenvolupar activitats innovadores i engrescadores pels infants.  
EM VULL FER GRAN TREBALLANT AMB ELS MÉS PETITS!

Ha evolucionat aquest concepte des del primer curs dels estudis de mestre? Com?

Jo penso que el concepte que tenia abans de començar els estudis i ara, sí que ha evolucionat, i molt! Durant aquests 3 anys de carrera he après moltes coses, algunes ja les sabia i d’altres les he apreses de bell nou. El fet d’anar aprenent coses noves al llarg de la nostra vida ens fa més grans i ens ajuda a evolucionar com a persones, en aquest cas com a mestres. Per això penso que una mestra mai ha de deixar de formar-se, perquè dins aquest món, sempre ens hi quedarà alguna cosa per descobrir!


OBJECTIUS
1. Afavorir la reflexió personal respecte al propi perfil professional.
2. Autoavaluar concepcions i actituds per reafirmar interessos i motivacions professionals, tot identificant les competències adquirides i les que necessiten d’una millora.
CONTINGUTS
1. El paper del professorat
2. La reflexió sobre la pràctica i la millora professional.
AGRUPAMENT
Individual
LLIURAMENT
23 de febrer




VALORACIÓ DE LES MEVES COMPETÈNCIES
En la professió docent és molt important la creació d’hàbits de treball sobre un mateix, hàbits que s’inicien amb l’autobservació i descoberta d’un mateix. Després de prendre’t algun temps per reflexionar, escriu dos comportaments, actitud o idees que valores positivament i dos que valores negativament de la teva manera de fer en relació a:

Organitzar situacions d’aprenentatge
Positiu:
-       Soc una persona organitzada, i això facilita el poder organitzar situacions d’aprenentatge
-       M’agrada organitzar situacions d’aprenentatge innovadores

Negatiu/a millorar:
-       A vegades em costa organitzar situacions d’aprenentatge quan el temps per fer-ho és reduït

Gestionar la progressió dels aprenentatges
Positiu:
-       Dur a terme diferents tècniques d’observació per tal que aquesta progressió dels aprenentatges sigui més efectiva.

Negatiu/a millorar:
-       A vegades em costa una mica ser objectiva en les observacions


Elaborar dispositius de diferenciació
Positiu:
-       Fer front a la heterogeneïtat en el mateix grup classe
-       Desenvolupar la cooperació entre alumnes i certes formes simples d’ensenyança mútua.

Negatiu/a millorar:
-       Treballar amb alumnes amb grans dificultats


Implicar als alumnes en els seus aprenentatges
Positiu:
-       Fomentar el desig d’aprendre i negociar amb ells diversos tipus de regles i acords.

Negatiu/a millorar:
-       Instruir i fer funcionar un consell d’alumnes
-       Afavorir la definició d’un projecte personal de l’alumne

Treball en equip
Positiu:
-       Elaborar un projecte d’equip
-       Aportar idees, donar la meva opinió, sempre per millorar la feina

Negatiu/a millorar:
-       El fet de dirigir una reunió o impulsar un grup de treball sé que és una de les coses que hauré de millorar, ja que a vegades em poso nerviosa quan parlo en públic.

Participar en la gestió de l’escola
Positiu:
-       Organitzar i fer evolucionar, en el mateix centre, la participació dels alumnes.

Negatiu/a millorar:
-       Administrar els recursos del centre
-       Coordinar, fomentar una escola amb tots els components

Informar i implicar als pares
Positiu:
-       Implicar als pares en la valorització de la construcció dels coneixements
-       La meva actitud oberta cap als pares intentant sempre cobrir les seves necessitats i fer que estiguin contents amb la meva feina

Negatiu/a millorar:
-       Anar agafant de cada vegada més confiança durant les reunions de pares, ja que és una de les coses que més nerviosa em fa estar, encara que a poc a poc em vaig superant. És i ha estat un repte per jo.


Emprar les tecnologies de la informació
Positiu:
-       Domino bastant bé les noves tecnologies i per tant no tenc problemes a l’hora d’utilitzar els programes d’edició de textos, utilitzar els instruments multimedia en l’ensenyança, etc.

Negatiu/a millorar:
-       Encara que dominin les noves tecnologies, penso que sempre es poden aprendre coses noves, i per tant no hem d’estar tancats a nous aprenentatges per molt que les sapiguem utilitzar.

Afrontar els dilemes i els problemes ètics de la professió
Positiu:
-       Penso que en aquesta professió ens poden sorgir molts problemes i dilemes ètics, però em sento capacitada per lluitar contra els prejudicis i les discriminacions sexuals, ètniques i socials, així com també de desenvolupar el sentit de la responsabilitat, la solidaritat i el sentiment de justícia.

Negatiu/a millorar:
-       Penso que hauria d’aprofundir més en analitzar la relació pedagògica, l’autoritat, la comunicació a classe, etc.

Organitzar la pròpia formació continua
Positiu:
-       Saber explicitar les pròpies pràctiques
-       Implicar-me en les feines a nivell general de l’ensenyança o del sistema educatiu.
-       Acceptar i participar en la formació dels companys/es

Negatiu/a millorar:
-       Establir un control de competències i un programa personal de formació contínua propis
-       Negociar un projecte de formació comú amb els companys/es






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada